Labradoodle

De Labradoodles zijn vriendelijk, loyaal, energiek en kunnen goede waakhonden zijn.

Kenmerken

Schofthoogte: Tussen de 45 – 55 cm (medium) tussen de 35 – 40 cm kleine medium

Gewicht volwassenen: +/- 18 – 28 KG
Kleuren: Chocolade bruin, zwart, blond, twee kleurig en gemêleerd

De Labradoodle is een kruising tussen de standaard poedel en de labrador. Deze hond is zeer populair geworden en is een geweldige metgezel voor veel gezinnen. De labradoodle is gemakkelijk te trainen en zeer intelligent. Van dit ras word gezegd dat ze zeer intelligent zijn dankzij de karaktereigenschappen van zowel de labrador als de poedel.

Karakter

De labradoodle is geen waakhond om erf of huis te beschermen maar het zijn honden die alarmeren. De Labradoodle moet regelmatig worden geborsteld om klitten of vervilten van de vacht te voorkomen. Ze zijn extreem trainbaar door zowel de poedel als de labrador en doen het daarom ook goed in behendigheid sport en zijn zeer makkelijk te trainen.

Daarnaast zijn deze honden zeer geschikt als hulphond, zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Ze worden ingezet als hulphond voor kinderen met ASS (gehele spectrum aan autistische stoornissen) met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking.

Ze hebben een uitzonderlijk hoog intuitief vermogen. Deze honden voelen zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je of op te vrolijken of te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens intelligent . Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom ook goede gezinshonden. Hun slimheid zorgt er ook voor dat ze net zo vlot ongewenst als gewenst gedrag aanleren, daarom is training essentieel.

Labradoodles zijn een ras in ontwikkeling. Ze zijn niet geregistreerd, omdat het een niet erkend ras is door  de FCI en Raad van Beheer.

Generaties:

F1 (eerste generatie): Eerste kruising tussen een poedel x labrador. Dit is niet de beste kruising voor mensen met ernstige allergieeen.

F2 (tweede generatie): De nazaten uit deze worp zijn 75% poedel. Dit type doodle is het gemakkelijkste in de vacht verzorging.

Multi generatie: F3 of hogere generatie labradoodle.

Allergische personen kunnen het beste een F3 of F2B nemen hier zit genoeg poedelvacht in zodat ze niet zullen verharen.

Het is een hypoallergeen ras omdat deze honden haren hebben die zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers en omdat ze niet tot nauwelijks verharen staan ze bekend als allergievriendelijk en niet astma opwekkend. Andere voordelige eigenschappen van hun vachttype is dat ze niet ruiken, de keerzijde van deze eigenschap is de zorg die u aan vachtverzorging zou moeten besteden met professioneel trimmer materiaal. Doet u dit niet dan gaat de vacht matten en vilten en moet u de hond uiteindelijk kaalscheren.